sábado, 21 de noviembre de 2015

¿Què és la rebequeria?


Extracte xerrada Rebequeries


Una rebequeria és un fenomen complex que es dona en nens entre els 18 mesos i els 4 anys d’edat. Solen donar-se quan s’enfronten a situacions a on les expectatives  no es compleixen.

Externament s’observa com el nen de cop i volta comença a plorar, a cridar a donar cops... i entra en un bucle complicat.

Internament se sap que el sistema cerebral del nen encara no està prou desenvolupat per a poder reconèixer el que sent ni molt menys per expressar-ho, de manera que la rebequeria és el seu mitjà de comunicació per expressar que el necessita. Podem dir que encara no es tenen desenvolupades habilitats de pensament i raonament per a posar en ordre les emocions i trobar alternatives de resposta i/o actuació. Per això com a pares és important acompanyar en aquest desenvolupament emocional amb escolta, comprensió i contenció.

Les rebequeries formen part del procés d'autonomia, autoafirmació i és senyal d’un bon desenvolupament de la personalitat perquè tots tenim dret a enfadar-nos i a poder-ho expressar. És un procés passatger i pot ser una oportunitat per aprendre eines que ens facilitin la relació amb el nostre fill.


Molts pares/mares viuen aquesta etapa amb preocupació, entenen que els seus fills son rebels o els volen prendre el pèl, provocant dificultats en la comunicació i en la vinculació amb els nostres fills. Però amb ganes i coratge per part dels pares es pot aconseguir que canalitzin l’agressivitat d’una altra manera, com amb els contes o amb el joc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario